Tiada Solat Jumaat Dan Solat Berjemaah Di Masjid Negara Jiran Kita, Singapura

Sebagai langkah berjaga-jaga dan mencegah penularan wabak Co vid-19, Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) hari ini berkata 70 masjid di republik itu akan ditutup selama lima hari mulai esok.

Dalam kenyataan dikeluarkan badan pengelola hal-ehwal Islam Singapura itu, penutupan masjid dibuat bagi membolehkan pihak yang berkenaan menjalankan kerja-kerja menyah kuman.

Dengan penutupan itu juga, kata Muis, tiada solat Jumaat akan diadakan esok, diikuti solat jemaah untuk waktu-waktu lain.

Menurut kenyataan tersebut penutusan masjid itu diambil sebagai langkah pencegahan berikutan dua warga Singapura yang dijangkiti Co vid-19 selepas menghadiri perhimpunan tabligh di Masjid Jamek Sri Petaling, Kuala Lumpur pada akhir bulan lepas.

Malaysiakini

“Seramai 90 orang warga Singapura telah menghadiri perhimpunan tersebut dan sering menjadi jemaah di beberapa masjid tempatan.

“Bagi mengelakkan penularan wabak Covid-19, semua masjid akan ditutup sementara,” kata Muis yang dilaporkan The Straits Times Singapura hari ini.

Sementara itu, Menteri Kanan Hal Ehwal Islam Singapura, Masagos Zulkifli, berkata empat masjid telah dikenal pasti sebagai tempat yang sering dikunjugi oleh salah seorang pesakit Covid-19.

“Keputusan untuk menutup semua masjid di Singapura dibuat sebagai satu keperluan untuk melindungi masyarakat terutamanya jemaah yang tua kerana mereka berisiko tinggi untuk dijangkiti,” katanya dalam sidang akhbar yang diadakan pada hari ini. .

Tambah Muis lagi semua aktiviti masjid seperti kuliah dan kelas agama akan dibatalkan sehingga 27 Mac.

Selain itu, Jawatan kuasa Fatwa yang diketuai oleh Mufti Singapura, Nazirudin Mohd Nasir, berkata penutupan masjid dan pembatalan solat Jumaat telah dibenarkan sebagai keperluan kesihatan dan keselamatan awam.

Sumber : Malaysia Kini

Be the first to comment on "Tiada Solat Jumaat Dan Solat Berjemaah Di Masjid Negara Jiran Kita, Singapura"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Shares