Kalau jatuh bersalah, Ini nasib Najib dalam Umno

Masih terlalu awal untuk Umno melucutkan keahlian bekas perdana menteri, Najib Razak dalam Umno susulan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, yang mendapati dia bersalah terhadap semua tujuh pertuduhan membabitkan penyelewengan dana RM42 juta milik SRC International.

Malah, kata Bendahari Umno, Tengku Adnan Mansor, keahlian ahli parlimen Pekan itu bergantung kepada keputusan rayuan kes beliau.

Katanya, masih ada masa untuk menilai dan menunggu keputusan rayuan kes tersebut.

“Dia (Najib) belum lagi bersalah. Kalau jatuh bersalah (di peringkat rayuan), kita akan keluarkan dia daripada parti.

“Sekarang, masih dalam peringkat rayuan. Kita akan tentukan keputusan untuk Najib (lucut keahlian) selepas didapati bersalah,” katanya yang dipetik portal Utusan Malaysia Online, hari ini.

Najib pada 28 Julai lalu, dijatuhkan hukuman penjara selama 12 tahun dan denda RM210 juta selepas didapati bersalah terhadap tujuh pertuduhan membabitkan salah guna kuasa, rasuah dan pengubahan wang haram.

Dia kemudian memohon hukuman itu ditangguhkan sementara pihaknya mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Rayuan.

Najib kini bebas dengan jaminan RM2 juta berserta dua penjamin.

Pada Selasa lalu, dia dihukum penjara 10 tahun bagi setiap kesalahan CBT dan pengubahan wang haram serta 12 tahun dan RM210 juta atau penjara lima tahun dalam kes penyalahgunaan kuasa.

Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali memerintahkan agar kesemua hukuman p3njara berjalan serentak

Beri jalan kepada orang lain la, kata Ku Li pada Zahid dan Najib

Berkorban jika sayangkan orang Melayu – itu pesanan diberi ahli politik kanan Umno Tengku Razaleigh Hamzah kepada dua orang kuat parti berkenaan ketika ini, Najib Razak dan Ahmad Zahid Hamidi.

Kata Tengku Razaleigh kedua-dua mereka perlu melakukan tindakan tersebut kerana Umno dilihat ‘cacat’ pada pandangan rakyat buat masa ini.

Pengorbanan yang dimaksudkan beliau, menurut laporan Utusan Malaysia, ialah dengan memberikan laluan kepada orang lain dalam kepemimpinan parti tersebut.

“Beri jalan kepada orang lainlah,” katanya.

Be the first to comment on "Kalau jatuh bersalah, Ini nasib Najib dalam Umno"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Shares