WargaNetzen Minta Sekatan Antara Negeri Dibuat Semula,Kerana Bimbng Mutasi C0V19 SvperSpreader

Terdahulu dari Ketua Pengarah Kesihatan iaitu Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah mengesahkan bahawa v1rus COV1D-19 dengan mutasi D614G sah telah dikesan di negara ini.

Menurutnya lagi, mutasi itu memiliki 10 kali lebih kebolehjangkitan dan mudah merebak sekiranya disebarkan oleh individu super spre4der.

Susulan daripada itu, warga netizen di media sosial mula menyuarakan kebimb4ngan mereka ini.

Rata-ratanya meminta agar pihak kerajaan dapat mempertimbangkan semula langkah untuk kembali meletakkan Kedah di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) kerana peningkatan semula angka jangkitan di negara ini bermula daripada penul4ran di negeri tersebut.

Selain itu juga, mereka turut saling menasihatkan agar orang ramai kekal mematuhi penjarakkan sosial, memakai pelitup muka di tempat awam dan tidak keluar rumah sekiranya bergejala.

Meskipun Dr. Noor Hisham sendiri mengatakan bahawa keadaan masih terkawal, namun orang ramai diminta harus sentiasa berwaspada dan mengambil langkah berjaga-jaga dengan mematuhi segala perintah ditetapkan kerajaan.

Jangan lupa, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan dilaksanakan semula jika kes jangk1tan mula kembali mencecah tiga angka.

Cov19: Dr Noor Hisham ded4h mut4si jenis D614G dikesan dalam negara , “Ia didapati 10 kali lebih mudah menjangk1ti individu lain”

10 kali akan lebih mudah menj4ngkiti individu lain. Begitulah gambarannya mengenai mut4si jenis D614G yang ditemui dalam tiga k3s daripada Klust3r pes4kit bawah sias4tan (PUI) Sivagangga dan juga satu k3s daripada Klust3r Ulu Tiram.

Ianya telah dikes4n oleh Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) selepas mereka menjalankan ujian pengasingan dan kultur terhadap dua klust3r berkenaan.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata ini bermakna masyarakat perlu berwaspada dan lebih berhati-hati kerana virvs Cov1d-19 dengan mutasi D614G ini telah terbukti dik3san di Malaysia.

“Ia didapati 10 kali lebih mudah menjangk1ti individu lain dan mudah mer3bak sekiranya disebar oleh individu super spreader.

“Setakat ini kedua-dua klust3r ini telah didapati agak terkawal dengan hasil tindakan kawalan kesihatan awam yang pant4s. Ujian awal ini dan beberapa ujian susul4n sedang dijalankan bagi menguji beberapa k3s yang lain, termasuk bagi k3s indeks bagi kedua-dua klust3r ini, ” katanya dalam kenyataan menerusi laman media sosial Facebook beliau, Ahad.

Dengan Mengulas secara lanjut, katanya mut4si D614G ini ditemui saint1s pada Julai 2020 dan berkemungkinan akan menyebabkan kajian vaks1n sedia ada tidak merangkumi atau tidak berk3san terhadap mutasi ini.

Oleh yang demikian Dr Noor Hisham menyeru agar semua kekal mengaplikasikan tindakan penceg4han dan kawalan kesihatan awam iaitu berdis1plin dalam mengamalkan sepenuhnya prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan iaitu penjarakan fizikal, pengamalan kebersihan kendiri dan memakai pelitup muka.

“Situasi terkini Cov19 didapati masih terkawal dan Kementer1an Kesihatan serta agensi lain masih berusaha membendung penul4ran Cov19.

“Kerjasama masyarakat amat diperlukan agar dapat kita sama-sama memutuskan penul4ran jangk1tan Cov19 daripada segala jenis mut4si sekalipun, ” jelasnya lagi pada wartawan.BERNAMA

Sumber : L0bak Merah, M star/treandinghabis

Be the first to comment on "WargaNetzen Minta Sekatan Antara Negeri Dibuat Semula,Kerana Bimbng Mutasi C0V19 SvperSpreader"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Shares