2 Tahun Berlalu, Pembvnuh Adib Belum Di Bawa Ke Muka Pengadilan. Ini Luahan Hati Bapa

Semalam, genap dua tahun traged1 rusvhan berhubung pemindahan tapak kuil Sri Maha Mariamman sehingga menyebabkan kemat1an anggota bomba, Muhammad Adib Mohd. Kassim.

Meskipun begitu, penjen4yah yang terbabit dalam kejadian tersebut masih belum dibawa ke muka pengadilan sekali gus mengund4ng kesedihan bagi keluarga Allahyarham.

Menurut laporan Kosmo! Online, bapa Allahyarham iaitu Mohd. Kassim Abdul Hamid masih men4ruh harapan tinggi agar kemat1an anaknya akan mendapat pembel4an satu hari nanti.

“Kerinduan dan kesedihan kami masih mendalam terhadap arwah. Bila rindu, hanya doa supaya kes ini segera menemui pe­ngakh1ran dan penjen4yah dibawa ke muka pengadilan.
“Walaupun sudah dua tahun berlalu kami masih mengharap dan akan terus mengharap,” kata bapa berusia 64 tahun itu.
Selain itu, beliau turut kecew4 apabila tidak menerima sebarang maklum balas daripada pihak terbabit berikutan keputusan inkues kes arw4h anaknya sebelum ini.

“Sekarang kami masih me­nunggu apa tindakan pihak polis walaupun Mahkamah Koroner putuskan kemati1an Muhammad Adib akibat perbuatan jen4yah oleh dua atau lebih individu tidak dikenali.

“Bukan itu sahaja mahkamah juga merumuskan kegag4lan polis dan FRU (Pasukan Simpanan Persekutuan) mengawal rusvhan juga menjadi faktor kepada kemat1annya.
“Peguam kami sudah minta polis segerakan siasatan tetapi sehingga sekarang kami masih menunggu,” ujar pesawah dari Kampung Tebengau, Kuala Kedah itu.

Bagaimanapun, Mohd. Kassim tidak pvtus harapan dan terus berdoa agar kemat1an Adib terbela selain menziarahi kuburr setiap kali merindui Allahyarham.

Terdahulu, Allahyarham meningg4l dunia pada 17 Disember 2018 di Institut Jantvng Negara (IJN) selepas 21 hari bertarvng ny4wa.

Beri cadangan kepada KDN

Kem4tian Adib menjadi satu daripada isu yang digunakan pemb4ngkang semasa Pakatan Harapan (PH) berada di Putrajaya selama 22 bulan dengan mendakwa kerajaan g4gal memberikan ke4dilan kepada arw4ah.

Antara pemb4ngkang yang l4ntang bersuara ialah PAS.

Kini ketika PAS adalah sebahagian daripada kerajaan Perikatan Nasional, orang ramai kembali mend3sak agar kes itu diselesaikan dan orang yang bertanggungjawab menyebabkan kem4tian Adib dibawa ke muka peng4dilan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang juga Setiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan sebelum ini memberitahu, kerajaan sedang menunggu PDRM men4ngkap susp3k pembu-nuhan terbabit.

Ketua Penerangan PAS Kamaruzaman Mohamad kemudian mendakwa rakyat berasa lega dengan penjelasan diberikan Takiyuddin itu.

Pada 27 Sept tahun lalu semasa menyampaikan keputusannya, koroner Rofiah Mohamad berkata Adib meningg4l dunia kerana perbuatan j3nayah membabitkan dua atau tiga peny3rang tidak dikenal pasti.

Mahkamah juga menerima keterangan bekas ketua Jabatan For3nsik Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia, Dr Shahrom Abdul Wahid, yang mengemukakan teori bahawa anggota bomba terbabit mengalami kec3deraan p4rah kerana terhi-mpit di antara pintu dan jenang pintu kenderaan Jabatan Bomba dan Peny3lamat.

Berdasarkan keterangan dan bukti – termasuk daripada Suresh – mahkamah mendapati ada antara 20 hingga 30 orang meny3rang Adib.

Ekoran itu polis membuka semula kes berkenaan dan menyi4satnya atas kes4lahan memb-unuh.

Sementara itu Abdul Hamid menggesa sesiapa yang menyaksikan kejadian tersebut agar tampil membantu polis.

Kata ketua polis negara, tanpa saksi yang boleh menyalurkan maklumat sebenar mengenai kej4dian tersebut, polis berdepan dengan dapatan yang bercanggah daripada dua ahli patologi yang memberi keterangan sebelum ini.

“Oleh sebab itu polis bercadang menubuhkan satu pasukan bagi mengkaji semula pandangan dan dapatan patologi tersebut.

“Kami nak cadangkan kepada Kementerian Dalam Negeri untuk mengkajinya semula,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Kosmo! Online (Jamliah Abdullah)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*