“Akui Malu Dengan Ustaz Ebit Lew” Kata-kata Annuar Musa Buat Semua Setuju

Saya rasa m4lu sebab saya wakil rakyat, dan saya tidak dapat buat sebanyak yang dia buat,” kata Menteri Wilayah Persekutuan Tan Sri Annuar Musa ketika mengulas mengenai pendakwah Ebit Liew yang dilihat pantas dalam melakukan kerja amal dan sumbangan.

Annuar berkata pendakwah itu adalah antara individu yang beliau ingin bertemu bagi berkongsi perkara berkaitan kebajikan dan sumbangan kepada rakyat yang mungkin boleh dipelajari daripadanya.

“Mungkin saya berbeza pandangan sedikit, peranan NGO (pertubuhan bukan kerajaan) lain dan peranan kerajaan lain, tetapi dalam masa yang sama kita (pemimpin) harus ada perasaan malu, bukan malu dalam bentuk yang neg4tif, malu positif.

“Ini kerana orang yang tiada kuasa macam beliau (Ebit Liew) sanggup berbuat lebih, bagaimana kita orang yang ada kuasa, kita tidak berbuat cukup,” katanya dalam program Bicara Minda secara maya anjuran Sinar Harian malam ini.

Bagaimanapun, menteri itu berkata tanggungjawab kerajaan tidaklah serupa dengan tanggungjawab NGO kerana kerajaan juga perlu menumpukan untuk merangka dasar yang baik.

Selain itu beliau berkata kerajaan juga perlu mengadakan agenda dan program yang mungkin tidak dilihat oleh rakyat sekarang tetapi hasilnya akan dapat dilihat dalam tempoh jangka masa lebih panjang.

“Kalau ada sesuatu masalah kita turun dan selesaikan, itu pun penting tapi sebagai kerajaan terutamanya kita harus memikir jauh daripada itu.

“Jadi kalau tidak nampak turun (padang) bukan bermakna kerajaan tidak berfungsi, tetapi adalah lebih baik kalau kita menguruskan kerajaan dari segi pelaksanaan dasar yang baik sementara kita juga terus menjadi sebuah kerajaan yang prihatin dan cakna kepada permasalahan rakyat,” katanya.

Jgn Ingat Selamat Wlupun Dikelilingi Komando. Pndedahan Penulis Trkenal Mngkin Akn Buat Ebit Lew Trdiam

Perkongsian pendakwah bebas Ustaz Ebit Lew di Instagram yang memaklumkan beliau tidak dibenarkan meneruskan misi menghantar bantuan makanan ke pulau-pulau di Semporna menarik perhatian ramai.

Pemilik nama sebenar Ebit Irawan Ibrahim Lew turut memberitahu, antara hukuman boleh dikenakan didenda 100 ribu atau penjara 3 tahun sekiranya ingkar.

Susulan dari itu, pelbagai pihak telah tampil memberi kenyataan termasuk pihak polis dan kerajaan negeri Sabah yang menafikan mereka menghalang Ebit Lew menyalurkan bantuan.

Namun apa yang difahami, pihak polis antara lain mengatakan perkara itu melibatkan isu keselamatan Ebit Lew sendiri.

Sementara itu, seorang penulis terkenal, Syahril A. Kadir menerusi satu perkongsian di Facebook berkongsi pengalaman beliau ketika bertugas di Lahad Datu sewaktu pencerobohan tentera Sulu.

Syahril antaranya mendedahkan ‘kecekapan’ puak-puak itu dalam melakukan jnyah tidak harus dipandang remeh.

” Aku dah lihat sendiri kekeja-man puak-puak tntera Sulu masa pencero-bohan Lahad Datu dulu.

” Aku dah lihat sendiri bagaimana mereka menggunakan segala teknik dan kemahiran yang mereka miliki untuk mencu-Iik, menyksa dan membv-nuh anggota pasukan keselamatan kita.

” Sepanjang berada buat liputan di sana, walaupun dikelilingi anggota komando tentera dan unit khas polis, kami wartawan sendiri sedaya mungkin memakai jaket kali peluru dan helmet untuk keselamatan diri.

Amal ilmu mistik

” Kecekapan ‘puak-puak’ ini jangan pandang rendah, dengan kemahiran menyelam, kemahiran senjata api, kemahiran tipu muslihat dan dengan segala ilmu mistik yang mereka miliki, dengan petik jari saja mereka boleh mencu-Ilik dan sampai ke tahap membv-nuh jika mereka mahu.

” Justeru bila polis bagi ‘hint’ tertentu maka paham-paham sendirilah.

” InsyaAllah, takde siapa nak halang kita buat kebajikan, tetapi pada masa yang sama jangan ambil mudah soal ny4wa dan keselamatan.

” Kita mungkin tak sedar, tetapi tak mustahil ada mata yang sedang memerhati dan menunggu masa untuk membuat angkara!” tulis Syahril.

Terdahulu Ustaz Ebit meraih perhatian ramai apabila kisahnya yang berjaya membawa satu kampung berjumlah 157 orang dari suku Bajau Laut di Sabah memeluk Islam tular di media sosial.

Tidak terhenti di situ, Ebit juga berikrar yang beliau akan terus membantu penduduk di kawasan tersebut dan kini sedang berikhtiar untuk membina sekolah serta menyediakan ustaz untuk mengajar penduduk di sana.

Namun hari ini berita menyedihkan dikongsi beliau apabila menyatakan misi bantuannya untuk membantu penduduk kepulauan tersebut terpaksa dihentikan.

” Sayu hati. Saya minta maaf pada penduduk di pulau di Semporna yang saya Islamkan. Saya tidak dapat lagi meneruskan misi bantuan. Saya tangguhkan niat bina sekolah.

” Pagi ini saya dimaklumkan saya tidak dibenarkan untuk ke Pulau-pulau di Semporna dan diminta untuk berhentikan bantuan di sekitar kepulauan ini kerana ia menyalahi undang-undang.

” Saya juga dimaklumkan yang saya bakal berdepan hukuman denda RM100,000 atau penjara tiga tahun.

” Saya minta maaf. Saya terpaksa menangguhkan pembinaan sekolah kecil atau pusat kegunaan masyarakat setempat yang saya rancang.

” Saya dah beli kayu-kayu. Saya dah kumpul tujuh orang guru. Semangat mereka nak mendidik dan menjadi sumber pendapatan mereka. Saya minta maaf yer ustaz ustazah semua,” tulisnya lagi dengan penuh kesal.

Sumber:FB Syahril A. Kadir dan sinarharian

Boleh Dipnjara 3 Tahun, Peguam Terkenal Jelaskn KesaIahan Ebit Lew Brkemungkinan Besar Disebabkan Ini

Ada yang tanya kepada saya berkenaan isu undng-undng di Sabah selepas timbul isu tulisan Ustaz Ebit Lew berkenaan bantuan yang diberhentikan kerana undng-undng.

Memetik dari Facebook Ustaz Ebit “…Pagi ini saya dimaklumkan saya tidak dibenarkan untuk ke Pulau-pulau di Semporna Minta diberhentikan bantuan disekitar sini. Saya diberitahu antara hukuman boleh dikenakan didenda 100 ribu atau penjara 3 tahun”

Saya juga tertanya-tanya apakah undng-undng yang memperuntukkan bagi kesa-Iahan yang dilakukan oleh beliau.

Persoalan saya juga ketika membaca tulisan ini, kesa-Iahan apa pula yang dilakukan hanya kerana menghantar bantuan dan mengislamkan orang disana?

Adakah terdapat Akta dan undng-undng yang spesifik kerana tidak dijelaskan tentang jenis kesa-Iahan?

Saya juga faham bahawa undng-undng di Malaysia ini sama secara dasarnya di semua negeri-negeri. Misalnya Perlembagaan Persekutuan terpakai kepada semua negeri di Malaysia, begitu juga Kanun Keseksaan dan majoritinya undng-undng yang sedia ada di Malaysia.

Tetapi ada juga undng-undng Malaysia yang terdapat Bahagian atau Seksyen khusus dan hanya terpakai kepada Sabah dan Sarawak sahaja.

Misalnya Akta Imigresen 1959/63 pada ‘Part VII Special Provisions For East Malaysia’. Secara asasnya undng-undng dalam Akta Imigresen ini terpakai untuk semua negeri tetapi Cuma di Bahagian VII dan beberapa Seksyen in khas bagi Sabah dan Sarawak.

Begitu jugalah Enakmen atau Peraturan di Sabah dan Sarawak yang hanya terpakai di sana dan tidak terpakai di Semenanjung.

Begitulah juga bagi kami peguam, lesen amalan yang saya perolehi dari Semenanjung, mengehadkan saya untuk mewakili kes-kes Mahkamh di Sabah dan Sarawak. Saya hanya boleh mewakili kes di Mahkamh Semenanjung sahaja.

Saya juga ada anak guam dari Sabah dan Sarawak, tugasan saya cuma sebagai penasihat undng-undng. Jika hendak buka kes dan di bawa ke Mahkamh Sabah atau Sarawak, kami akan bekerjasama dengan firma dari sana.

Saya juga sentiasa menerima soalan-soalan dan panggilan telefon dari Sabah dan Sarawak meminta pandangan dari segi undng-undng.

Setiap kali nasihat yang saya berikan, saya selalu nyatakan “Secara asasnya undng-undng Malaysia begini tetapi perlu semak dengan praktis di sana”, kerana saya bimbang praktis yang tidak sama.

Kerana ada perbezaan undng-undng inilah, jika saya hendak mewakilkan anak guam di Mahkamh Sabah atau Sarawak, saya perlu menjalani semula proses Pelatih Dalam Kamar sebelum mendapatkan sijil pempaktrisan (lesen) untuk mewakili anak guam ke Mahkamh.

Proses sebagai Pelatih Dalam Kamar di sana, boleh dijadikan sebagai latihan untuk saya mempelajari segala prosedur dan tatacara di Mahkamh sana.

Kalau di Semenanjung segala kertas kausa di mahkamh semuanya dalam Bahasa Melayu. Writ Saman, Pernyataan Tuntutan, Pernyataan Pembelaan, Afidavit, semuanya dalam Bahasa Melayu.

Kadangkala anak guam kami ada juga dari luar negara yang meny4man syarikat di Mahkamh Semenanjung, tetap kami mulakan kertas kausa dalam Bahasa Melayu dan kemudian kami lampirkan terjemahan Bahasa Inggeris.

Kalau Afidavit pula kami minta mereka tandatangan dan sahkan dihadapan Notari Awam di negara yang mereka tinggal dan kemudian sewaktu pemfailan kami failkan juga terjemahan dalam Bahasa Inggeris, wajib failkan juga terjemahan dalam Bahasa Melayu kerana Bahasa Melayu paling utama.

Berbeza pula di Sarawak, semua kertas kausanya mesti dalam Bahasa Inggeris. Kadangkala kalau ada kerjasama dengan firma lain di Sarawak dan kami sediakan kertas kausa, memang semua mereka minta dalam Bahasa Inggeris.

Begitulah amalan dan praktis yang berbeza. Bukan setakat undng-undng sahaja, di mahkamh pun begitu.

Jadi apa kesaIahan Ebit Lew?

Saya dimaklumkan oleh sahabat peguam di Sabah, kesaIahan yang dikatakan oleh Ustaz Ebit berkemungkinan besar di bawah ENAKMEN TAMAN-TAMAN ( PINDAAN ) 1996 iaitu kesaIahan bagi (j) Membina apa-apa bangunan didalam sesuatu Taman atau (k) Menerangkan atau memecahkan apa-apa tanah didalam sesuatu Taman.

Dalam undng-undng ini juga ada menyebut tentang kesa-Iahan lain seperti merosakkan, membv-nuh, dan mencderakan pokok, hidupan laut dan karang yang dilindungi.

Undng-undng dibawah Enakmen dan dibahagian ini boleh saya rumuskan menjaga berkenaan pemeliharaan kawasan.

Saya mencari kerana rasa ingin tahu berkaitan undng-undng sedia ada. Kemudian ada terbaca pula berkenaan ‘Red Zone’ dan anc4man keselamatan dari pihak pengga-nas yang sentiasa berlaku hal di kawasan itu. Itu saya tidak tahu dan tidak sempat saya membuat bacaan lanjut.

Saya tidak tahu keadaan disana. Bila timbul isu ini, sahaja saya hendak menulis sebagai satu perkongsian, mungkin ada yang tidak tahu dari sudut undng-undng mungkin ada sedikit perbezaan antara Semenanjung dan juga Sabah Sarawak.

Tentang usaha-usaha Ustaz Ebit, perkara membantu dan menghulurkan kepada yang perlu amatlah disokong oleh semua.

Semoga dipermudahkan segala urusan Ustaz Ebit dan teamnya dalam menyampaikan kebaikan.

Sumber:FB Nor Zabetha

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*