Lagi 3 bulan nak kahwin suami suruh sy buat pinjaman kalau tak dia buat keputusan cancel pekahwinan dgn alasan sy dah tidak suci

Petang itu suami kemaIngan, dia kata aku punca dia kemaIangan sebab tidak bersetuju mahu bercerai. Dia jijik padaku serta berkata dia tidak akan izinkan aku mengandungkan zuriatnya.

Katanya aku hanyalah seorang perempuan bod0h murahan dan tidak berduit seperti kekasihnya. Kekasihnya berduit, bijak dan sangat mat4ng serta tidak menyusahkan dia.

Assalamualaikum. Sebelum tu aku kenalkan nama aku Rina. Aku berusia 31 tahun. Cerita yang aku nak cerita ni adalah sekadar luahan hati aku.

Agak panjang dan maaf jika membosankan. Aku bukanlah perempuan yang baik. Ketika di alam Universiti aku sudah terIanjur dengan kekasihku dan dia tidak mahu bertanggungjawab.

Tamat saja belajar, aku membawa hati dan dekatkan diri pada Allah. Aku tidak berkawan dengan sesiapa selama hampir 6 tahun. Ada yang cuba mendekati.

Aku perasan sikapnya berubah dari hari kehari. Sehingga dia mahu memutuskan pertunangan kami kerana katanya aku bukan isterinya lagi dan dia tidak mahu bantu membayar kereta aku.

Walhal, kereta itu digunakan untuk mengambil dan menghantar anaknya ke sekolah ketika dia hanya ada sebiji motor.

Bulan berlalu, dia ingin membuka bisnes dan memujuk aku meminjam bank. Katanya pinjaman itu boleh digunakan untuk tujuan majlis kahwin dan bisnesnya.

Aku sekerasnya menolak. 3 bulan hampir berkahwin, aku diterima kerja. Dan dia masih mem4ksa aku membuat pinjaman dan berjanji membayarnya.

Jika tidak, dia mahu memutvskan pertunangan atas alasan aku sudah tidak virg1n. Aku bersetuju kerana tidak mahu malu. Aku tak sangka niat jujur ku akhir nya dibaIas sebagai ugvtan.

Saat ini aku sangat sangat kecewa dan sedih. Segala peng0rbananku tidak dipandang. Aku menebalkan muka meminta adik membayarkan hutang kereta ku sementara aku terus usaha mencari perkejaan.

Kata – kata h1naan dan m4kian tak lepas dari mulutnya. Dia mengungkit bahawa hanya dia yang berkerja.

Dan terp4ksa menanngung aku. Aku katakan padanya bahawa aku adalah tanggungjawab mu sebagai suami. Dia menamp4r pipiku. Hari berlalu aku masih berusaha dan berdoa agar aku diterima kerja.

Sehinggalah aku diterima bekerja. Suami memarahi ku kerana office ku jauh dari rumah. Siapa yang akan mengambil dan menghantar anaknya serta memasak dan uruskan rumah.

Dia memberi syarat bahawa sekalipun aku berkerja, tanggungjawab itu harus aku laksanakan. Seawal jam 5 aku sudah bangun memasak dan urus anak.

Setiap malam dia akan pulang lewat dan mengabaikan aku dan anak – anaknya. Aku berkata padanya.

Aku adalah isteri yang kau nikahi setahun yang lalu. Aku menerima kau dan anak – anak dengan seluruh hatiku.

Kesenanganmu bermula apabila kita berkahwin. Harini kau mahu membuang aku selepas segalanya kau dapat.

Dia menamp4r aku dan berkata kesenangan dia pada harini adalah usaha dia sendiri. Aku tidak ada kegunaan dan peng0rbanan. Sebaliknya aku hanya menyusahkan.

Aku menjawap, aku memaafkan kau kerana kau suamiku. Tapi ingat baIasan Allah. Jika kau curang lagi hanya Allah akan membaIasnya.

Aku terima kau disaat kau susah. Aku jaga dan didik anak – anak kau tanpa baIasan. Apa saja hin4an biarlah hanya padaku.

Bukan orang tuaku. Kerana dia juga menerima kau saat kau mahukan aku. Jika cerai adalah apa yang kau mahukan. Baik, aku bersetuju.

Malam itu aku mengemas semua kain bajuku. Menyiapkan baju dan bekal anak – anak. Aku mencium anak – anak yang sedang tidur. Dia sedang berdiri di pintu dan menghalang laluanku.

Dia berkata jika kamu keluar, jatuh taIak 1. Aku keluar mengetahui bahawa taIak akan jatuh. Dia terjatuh bersama tongkatnya di hadapan pintu.

Aku menoleh padanya dan berlalu pergi. Aku tidak tahu dari mana kekuatan itu aku dapat. Tapi aku hanya membiarkannya.

Malam itu aku bermalam di hotel murah. Selama seminggu aku pergi, aku hanya memikirkan anak – anak tiriku.

Dan jika dia berkahwin, carilah isteri yang mampu menjaga dan sayang anak – anak seperti anak sendiri.

Aku mengumpul segala kekuatan minta dihalalkan makan minum dan maafkan aku jika gagal menjadi isteri yang baik.

Kini aku sendiri menjalani hidupku. Dan peristiwa itu akan menjadi kenangan pahit dalam hidupku.

Dia merayu aku kembali, walaupun masih ada sayang. Tapi aku butakan hati. Aku menukar nombor telefon, dan menukar kerja serta pindah rumah sewa lain.

Setahun sudah berlalu. Aku dapat tahu, dia tidak dibenarkan melawat anak anak kerana isterinya mengambil semula atas alasan dia gagal menjaga anak. Kawan berkata, dia juga sering s4kit dan selalu termenung.

Kini, setahun sudah berlalu, aku sudah ada jalan hidupku, semoga dia juga begitu. Aku tidak membenci, cuma terkilan.

Impianku untuk menjadi seorang isteri dan ibu tidak kesampaian. Aku kecewa kerana kasih sayangku tidak dihargai.

Dan hanya usia perkahwinan baru beberapa bulan dia sudah ada wanita lain dan mahu menceraikan aku.

Doakan aku terus kuat dan bahagia. Semoga aku terus kuat berada di jalan Tuhan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*