Ini Cadangan Persatuan Tadika Islam Malaysia Mengenai Isu Budak Dicmpak

SHAH ALAM: Persatuan Tadika Islam Malaysia (PERTIM) mahu tindakan tegas diambil terhadap seorang guru tadika yang melakukan keker4san terhadap muridnya kerana perbuatan itu melanggar etika pendidikan.

Naib Pengerusinya, Zaharah Awang, berkata guru terbabit jelas tidak bertanggungjawab dalam memberi perlindungan kepada kanak-kanak yang diamanahkan kepadanya.

“Hal ini mendatangkan kemarahan seluruh masyarakat dan ia amat menyedihkan bagi pihak pengamal pendidikan awal kanak-kanak kerana perbuatan guru itu satu kes4lahan dalam etika pendidikan awal.

“PERTIM kesal terhadap kejadian ini dan memberi sokongan supaya tindakan sewajarnya diambil kepada pelaku yang tidak bertanggungjawab memberi perlindungan kepada kanak-kanak itu,” katanya dalam kenyataan, hari ini

Vide0 menunjukkan guru terbabit mencmpak seorang kanak-kanak tadika di Jalan Kebun, di sini, supaya memasuki barisan tul4r menerusi satu vide0 semalam.

Menerusi vide0 berdurasi 10 saat itu, wanita dipercayai guru praktikal itu dilihat men0lak seorang kanak-kanak sebelum bertindak mel3mpar dan memar4hinya.

Zaharah berkata, PERTIM berharap vide0 tular itu tidak dim4nipulasikan mana-mana pihak.

“Kita meminta semua pihak termasuk ibu bapa bertenang dan memberi laluan kepada pihak berku4sa menjalankan sias4tan,” katanya.

Sumber Bharian

Be the first to comment on "Ini Cadangan Persatuan Tadika Islam Malaysia Mengenai Isu Budak Dicmpak"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*