Komandan KRI Pernah Luah Rasa Kecewa Sebelum Nanggala Betul2 Tenggelam

JAKARTA: Komandan kapal selam KRI Nanggala-402, Leftenan Kolonel Laut Heri Oktavian didakwa pernah menzahirkan kekecew4an kerana proses baik pulih (overhaul) kapal selam itu sering tertangguh.

Lapor Tribunnews, perkara itu disampaikan oleh wartawan Kompas, Edna C Pattisna yang sebelum ini pernah menemu ramah Heri untuk menulis tentang Kesatuan Kapal Selam di Surabaya.

Jelas Edna, hubungannya dengan Heri mulai rapat selepas penemuan itu dan keakraban yang terjalin membuatkan anggota tentera laut itu tidak canggung berkongsi pendapatnya mengenai aset kapal selam di negara ini.

“Heri mengetahui betapa perlu dan pentingnya untuk Indonesia mempunyai aset ketenteraan, termasuk kapal selam yang berfungsi dengan baik bagi menjamin keselamatan negara.

“Beliau kesal kerana proses baik pulih Nanggala sudah tertangguh sejak 2020 walhal kapal selam itu perlu dibaiki segera kerana keadaannya sudah uz.ur,” katanya.

Namun, hasrat Heri untuk menyaksikan kapal selam itu diselenggara tidak kesampaian apabila beliau dan 52 anak kapal lain terk0rban dalam tr4gedi yang meny4yat hati.

Heri dilantik sebagai Komandan Nanggala pada 3 April 2020.

Pada 2012, kapal selam tersebut melakukan ujian tembakan torpedo, namun gag.al menyebabkan tiga anggota tentera m4ut.

Terdahulu media melaporkan Kesemua 53 kru KRI Nanggala-40 disahkan terk.orban selepas kapal selam itu dipercayai p.ecah kepada tiga bahagian.

Perkara itu diumumkan oleh Ketua Tentera Nasional Indonesia (TNI), Hadi Tjahjanto.

Katanya, berita meny.edihkan itu disahkan berdasarkan bukti-bukti yang ditemukan sepanjang usaha mencari dan menyelamat kapal selam itu dijalankan sejak Rabu lalu.

“Dengan d.ukacitanya dimaklumkan semua anak kapal KRI Nanggala-402 sudah terk.orban selepas kapal selam itu tenggelam.

“Beberapa bahagian badan kapal selam juga sudah ditemukan berdasarkan visual bawah air yang dilakukan oleh kapal tentera Singapura, MV Swift,” katanya.

Jelas beliau, antara bahagian yang dikenal pasti termasuk bahagian belakang dan luar badan kapal selam, sauh serta jaket kes.elamatan anak kapal.

Kapal selam tersebut dilaporkan terp.utus hubungan pada Rabu laku sebelum disahkan tenggelam.

Menurut agensi berita antarabangsa, KRI Nanggala 402 yang menjalani beberapa naik taraf menyertai latihan tentera laut di pesisir pantai Bali ketika ia meminta kebenaran untuk menyelam dan kemudian terp.utus hubungan.

Kapal selam buatan 1979 ini dikatakan terp.utus hubungan ketika teng.gelam sedalam 700 meter di dasar laut, melebihi keupayaannya untuk bert.ahan terhadap tekanan persekitaran.

KRI Nanggala 402 seberat 1,300 tan jenis 209 diesel elektrik pernah dibaik pulih pada 1989 di Jerman dan kemudian pada 2012 di Korea Selatan dengan strukturnya diganti serta sistem penggerak, sonar dan senjata dinaik taraf.

Misi pencarian bertukar kepada usaha mengeluarkan kapal selam itu selepas serpihan yang ditemui menggambarkan ia mungkin terp.utus ketika tenggelam ke dasar laut.

Kapal perang, pesawat dan ratusan anggota tentera dikerah dalam misi mencari KRI Nanggala 402 sejak ia dilaporkan hilang minggu ini ketika menjalani latihan ketenteraan, dengan harapan ia dapat ditemui sebelum kehabisan bekalan oksigen.

Namun, semalam tentera laut memaklumkan penemuan serpihan daripada kapal selam itu, lalu mengesahkan ia teng.gelam dan mengakhiri harapan menemui individu yang ters.elamat.

Seramai 53 anak kapal masih tidak ditemui j.asadnya. Ramai yang mendoakan mereka pada posting media sosial dengan tanda pagar prayfornanggala402.

Pelbagai ucapan dan doa dikirimkan mengenang jasa dan pengorbanan parajurit KRI Nanggala 402.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*