Dalam Negara Tempatan Viral

Pes4kit Covid diminta mengucap syahadah sebelum tidur buat ramai sayu

Kuala Lumpur: Perkongsian Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di laman sosial Facebook (FB) hari ini luahan dipercayai kakitangan KKM berkaitan prosedur menidurkan pes4kit C0vid-19 dan dibantu mesin bantuan pern4fasan menyentuh perasaan.

Lebih-lebih lagi itu kemungkinan kali terakhir mereka sedar sebelum meningg4l dunia akibat pand.emik C0vid-19.

KKM dalam perkongsian itu berkata, prosedur sebelum ditidurkan mereka akan minta pes4kit mengucap dua kalimah syahadah dan bercakap buat kali terakhir melalui video call sahaja.

“Mungkin itulah salam terakhir pada keluarga… Dan ini adalah perjalanan terakhir salah seorang pes4kit C0vid-19 aku.

“Moga ditempatkan bersama para solihin. Pemergian ditemani bukan daripada ahli keluarga sendiri.

“Mati tu pasti… Daripada Dia kita datang dan kepada Dia juga kita kembali,” katanya.

Perkongsian kisah seorang pes4kit C0vid-19 di FB KKM. FOTO FB KKM
Difahamkan nukilan itu dibuat oleh individu bernama Sharin Sahbudin sebelum dikongsi di laman FB KKM.

Untuk rekod, hari ini kes kematian C0vid-19 merekodkan kes tertinggi dengan 126 kematian.

Berilut Langkah-langkah yang perlu dilakukan jika bergejala atau kontak kepada p0sitif

2,993 orang telah menjadi korb4n #COVID19 di negara kita termasuk 126 lagi kem4tian hari ini.Lindungi diri anda daripada dij4ngkiti vir.us ini supaya anda dapat melindungi ahli keluarga yang lain. Duduk rumah, keluar hanya perlu.

Kredit video : Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan – JAWI

Masih ada pes4kit tak jujur di ETD hospital

Meskipun sudah lebih setahun negara berjuang memerangi wab4k C0vid-19, kesedaran masyarakat tentang bah4ya peny4kit itu belum dapat mengubah tingkah laku dan tindakan dalam menghadapi vir.us berkenaan.

Ia dapat dilihat apabila masih ada individu tidak jujur dengan status kesihatan mereka yang terdedah atau menjadi kontak rapat pes4kit C0vid-19 ketika hadir untuk menerima raw4tan di jabatan kecemasan dan tr4uma (ETD).

Perkara tersebut dikongsikan Pakar Perubatan Kecemasan dan Ketua ETD Hospital Putrajaya Dr Khairul Nizam Hassan apabila tindakan tersebut membawa kesan bur.uk bukan sahaja kepada petugas kesihatan di jabatan terbabit malah kepada orang lain.

“Tidak jujur itu masih berlaku sehingga kini dan tidak tahu apa sebab mereka bertindak demikian.

“Apabila seseorang tidak berkata benar, kami merekod mereka sebagai tidak bergejala dan tiada kontak dan disalurkan ke tempat bersama-sama pesakit lain yang tiada kaitan langsung dengan C0vid-19.

“Ini mendedahkan virus itu kepada orang lain terutama golongan lanjut usia dan mereka yang berisik0 hanya disebabkan sikap mendiamkan maklumat yang benar tersebut. Jadi boleh nampak, kan kesannya bagaimana?” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Bagi mengurangkan risiko jangkitan, Hospital Putrajaya terpaksa membuat pengasingan pesakit yang mempunyai masalah pernafasan bagi mengelakkan jangkitan silang.

Jelas Dr Khairul, sejak hospital itu beroperasi sebagai hospital hibrid Covid-19 April tahun ini, terdapat peningkatan antara 40 hingga 60 peratus kemasukan pesakit jangkitan pernafasan akut teruk (Sari) dan kes positif Covid-19 di ETD.

Katanya ada kes positif Covid-19 yang terpaksa kita rujuk ke Hospital Sungai Buloh atas keperluan untuk katil di unit rawatan rapi (ICU).

Usaha sangat penting

Justeru, bagi mengurangkan kesesakan di ETD serta risik0 j4ngkitan, operasi di jabatan itu kini dalam percubaan mengubah suai waktu kedatangan pes4kit untuk memastikan pes4kit tidak kritikal tidak datang serentak dengan pes4kit kritik4l.

“Sistem baru ini sedang dalam tempoh percubaan bermula minggu ini sebelum dilaksanakan sepenuhnya nanti kerana kami berpendapat ada ruang untuk mengawal pesakit daripada berkumpul di ETD dengan sistem rawatan waktu berperingkat bagi mengurangkan kesesakan.

“Kami masih dalam proses melihat sistem ini secara berperingkat dan berharap dengan kepakaran dan sumber tenaga yang ada ia akan dapat melaksanakan perkara ini untuk kebaikan pesakit supaya kehadiran mereka lebih terancang,” katanya.

Dr Khairul mengakui emosi para petugas turut terjejas semenjak mengendalikan situasi C0vid-19 di hospital namun tugas dan tanggungjawab yang dipikul masih dapat dilaksanakan dengan baik melalui perkhidmatan psikologi dan kaunseling bagi menangani stres Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Katanya usaha itu sangat penting untuk memastikan bukan sahaja keadaan fizikal petugas dalam keadaan terbaik tetapi juga kesediaan ment4l dan em0si.

Justeru, Dr Khairul berharap masyarakat dapat memahami peranan petugas kesihatan dengan sentiasa mengikut prosedur operasi standard dan nasihat kesihatan seperti memakai pelitup muka, kerap mencuci tangan, elak tempat sesak dan aktiviti perkumpulan yang dilihat sangat relevan dalam usaha membendung penul4ran w4bak ini.

– Bernama via trendingsangat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *