Influencer Eira Aziera Pernah Bergaduh Dengan Gerai Makcik Puaka, Tapi Kini Di Arah Bayar RM100k Denda Pula Pada Wanita Ini..

Johor Bahru – Sebelum ini laporan polis dan t.indakan u.ndang-u.ndang telah diambil susulan wanita mend.kwa dih.ina personaliti media sosial terhadap bentuk fi.zikalnya menerusi Facebook secara langsung bertujuan memberi peng.ajaran.

Peguam bagi pihak Suharnizan Md Sidek, iaitu Mohd Rasheed Hassan berkata, walaupun terdapat permohonan maaf yang dibuat infl.uencer itu, namun i.su bodysh.aming boleh did.akwa mengikut S.eksyen 233 1b Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

“Perkara ini perlu dijadikan pengajaran terutama kepada sesiapa saja di media sosial yang melakukannya. Jangan selamba cakap, perlu berfikir dulu sebelum mengatakan sesuatu di laman sosial sebab u.ndang-u.ndang itu ada. Perkara ini memberi kesan kepada m.angsa.

Kredit Astro Gempak
“Memang nampak dia ada buat permohonan maaf melalui FB, tapi saya rasa m.akian yang dibuat pada klien saya adalah lebih lapan minit. Kalau dia nak minta maaf, kita akan sediakan skripnya termasuk pengakuan tidak akan buat lagi, tidak akan mengatakan benda ne.gatif terhadap klien kami, t.untutan ganti r.ugi dan sebagainya.

Insiden berlaku pada 18 Ogos 2020 lalu kira-kira jam 10 pagi, dipercayai bermula apabila dia menulis komen l.ive masak, l.ive makan-makan, letak produk k.urus, boleh k.urus ke?’ menerusi video secara l.ive yang dikongsikan rakannya di FB.

Kemudiannya, personaliti terbabit mengeluarkan kata-kata k.esat termasuk memaparkan gambar dan anaknya tanpa pengetahuan serta kebenaran selepas dia meninggalkan komen di ruangan komen personaliti terbabit di media sosial.

Kena Bayar Gantu Rugi  RM 100,000 

M.ahkamah Tinggi di sini memerintahkan pempengaruh, Noorazira Pissal atau lebih dikenali sebagai Eira Aziera membayar ganti rugi RM 100,000 dan kos guaman RM 30,000 kepada Suharnizan Md Sidek yang menjadi m.angsa bodys.haming pengh.inaan bentuk fizikal pada Ogos 2020.

Peguam Suharnizan, Mohd Rasheed Hassan berkata, Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Seri Shamsulbahri Ibrahim membuat keputusan berkenaan dalam s.aman Suharnizan terhadap Eira Aziera secara dalam talian pada 30 Mei lalu.

Beliau berkata, keputusan terbabit dibuat selepas perbicaraan penuh dijalankan selama lima hari dari 24 hingga 28 Oktober 2021 secara dalam talian.

M.ahkamah juga memerintahkan Noorazira untuk menyiarkan permohonan maaf yang jelas tanpa syarat dalam semua akaun media sosial miliknya dan hendaklah dikekalkan selama enam bulan dari tarikh penyiaran.

Selain itu m.ahkamah mem.utuskan bahawa Suharnizan menerusi peguamnya berjaya membuktikan tuntutannya dan selepas kesemua elemen yang berkaitan dipenuhi, katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Pada 13 Oktober 2020 Suharnizan memfailkan s.aman menuntut lebih RM 2 j.uta terhadap Eira Aziera, 39, di M.ahkamah Tinggi Johor Bahru yang dida.kwa menghi.na bentuk fizikalnya.

Mengulas lanjut, Mohd Rasheed berharap k.es itu akan menjadi pengajaran kepada semua pihak supaya tidak mengeluarkan kenyataan sesuka hati dalam media sosial.

Kredit : HM/FB

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*